petak, 28. lipnja 2013.

Šta je zapravo med?



Med kao hrana i lijek...
Vjerovatno najpotpunija definicija meda je ona koja kaže da je med slatka tvar koju pčele izrađuju tako što sakupljaju sokove nektarija sa cvijetova ili druge slatke sokove koji se nađu na živim dijelovima biljki (list, pup), obogate ih tvarima iz svog tijela, tu ih prorade, spreme u saće, puste da sazriju u med a potom ga poklapaju voštanim poklopcima.

Hranjiva vrijednost meda ne leži u jednom njegovom sastojku već u nizu raznih sastojaka koji predstavljaju zajedničku prirodnu cjelinu. Med predstavlja čitav arsenal hranjivih materija od ogromne fiziološke i preventivne vrijednosti za ljudski organizam. Pčelinji med sastoji se od 41% voćnog, 34% grožđanog, 1-2% tršćanog sećera, zatim od 18% vode i 6% raznih drugih materija kao sto su vitamini, minerali, enzimi...

Po broju enzima (fermenata) med zauzima jedno od prvih mjesta među prehrambenih proizvodima.

U medu se nalaze organske kiseline (jabučna, limunska, mravlja...) i što je važno u njemu se nalaze prirodni antibiotici. Sve ovo čini med veoma kvalitetnom hranom i lijekom.

Upoređen sa običnim bijelim industriskim sećerom med se ističe svojom lakom svarljivošću, jer odmah iz želudca prelazi u krv bez ikakvih predhodnih izmjena, dok industrijski šećer po unošenju u organizam mora biti prvo pretvoren u proste šećere (voćni i grožđani) da bi u tom obliku mogao biti iskoristen.

Prema tome med nije proizvod ljudskih ruku i industrijski se ne može proizvoditi. I pored toga nesavjesni ljudi i preduzeća proizvode materije po izgledu i okusu slične medu i prodaju ih pod imenom med. Takav proizvod u sebi ne sadrži sve one ljekovite tvari koje pčela iz prirode i iz svog tijela unosi u med.

1 komentar:

  1. Pozdrav! Uvijek mi zvuči nevjerovatno kako nastaje med i stvarno mora biti jako zdrav. Kako je uopće moguće da tako male pčele naprave toliko meda? :D Stvarno su jako korisne! Puno sam čitala o zdravoj kombinaciji meda i cimeta, sada sam ih počela koristiti svakodnevno.

    OdgovoriIzbriši