ponedjeljak, 24. lipnja 2013.

Pčelinji proizvodi



Pčelinji proizvodi: med, propolis, matična mliječ, vosak te otrov iz žaoka pčele zaista predstavljaju dragocjenu riznicu hranjivih i ljekovitih tvari koje se nude kao nezamjenjivi darovi prirode za očuvanje čovjekovog zdravlja a samim tim i življenja. Na žalost, današnji homosapiens sve se više priklanja neprirodnom načinu življenja, kojim kao da prkosi prirodnim zakonima. Samo narušavanje prirodne biološke ravnoteže, globalno zatopljavanja, sve to dovodi do stvaranja raznih bolesti. Brz tempo života, nepravilna ishrana, veliki broj namirnica "dotjeran" savremenim tehnologijama privlače kupce što se kasnije odražava raznim bolestima. Ovakav način života dovodi do raznih bolesti (nervoza, nesanica, glavobolja, probavne smetnje, oboljenje krvi i srca...). Priroda nam je velika apoteka samo moramo znati da je pravilno koristimo pored velikog broja bilja koje je ljekovito, takođe je i veliki broj biljaka medonosnih i korisnih.

MED pčele spravljaju tako što unose nektar sa biljaka i pošto je to druga tema samo ću napomenuti da za nekoliko dana od nektara bude gotov med. Ima više vrsta meda a to zavisi da li je najveći dio meda samo od jedne ili više vrsta biljaka. Tako se i određuje, ali to svakako analiza precizno pokaže.

BAGREMOV MED je svjetlije boje, blagog okusa i mirisa. Ovaj med se preporučuje osobama koje imaju problema sa nesanicom te za umirenje živčanog sistema jer djeluje smirujuće zbog veće količine fruktoze.

LIPOV MED je proziran bistar i ugodnog mirisa. U ovom medu se nalaze određene tvari koje potpomažu znojenje pa se preporučuje osobama kojima je potrebno u svrhu liječenja i znojenja i još je bolji u kombinaciji sa čajem od lipova cvijeta. Također smiruje grčeve i koristi se kod prehlade, kašlja i hunjavice. Med od lipe nije dobro davati osobama koje pate od bolesti srca i krvnih žila u čaju od lipovog cvijeta ali se može sam med koristiti. 

KESTENOV MED se koristi u čajnim smjesama kod bolesnika koji imaju problema sa probavnim sistemom organa; želudac, crijeva, bolesti žuči i jetre. 

LIVADSKI MED: jako je dobar kod osoba koje imaju suhi kašalj, kod prehlada, zato što omogućava lakše izbacivanje sluzi iz dušnika i bronhija. Jako je dobar za vraćanje apetita njam njam :-) 

MED OD KADULJE, VRIJESKA I LAVANDE se nalaze u Hercegovini a to najbolje znaju hercegovci. 

Med kao hrana jako je koristan trudnicama u prvim danima trudnoće u voćnim čajevima, zatim tokom cijele trudnoće. Šećeri iz meda lahko su iskoristljivi i imaju visok sadržaj vitamina, mineralnih tvari koji djeluju na rast i brži razvoj dojenčadi i male djece. Svakako i odraslim osobama bih preporučio svaki dan po jednu kašiku meda ako ne mogu onako direktno ono bar u čaši vode i zadražavati med što duže u ustima jer jača desni i spriječava paradentozu. 

Pravilno je med ako se koristi u čaju ili mlijeku med sipati u mlak ili topao čaj a nikako u vruć jer u tom slučaju med gubi svoja ljekovita svojstva.

Nema komentara:

Objavi komentar