ponedjeljak, 24. lipnja 2013.

RASE MEDONOSNE PČELE


U Evropi postoje četiri rase medonosnih pčela koje se međusobno razlikuju po boji, građi tijela i ponašanju.Pčelari koji se bave raznim selekcioniranjima tj vještački pokušavaju da dobiju i dobijaju i neke ukrštene verijetete. Poznate četiri rase pčela koje su u cijelom svijetu priznate su: 
1. Kranjska med. pčela, Apis mellifera carnica 
2. Italijanska med. pčela, Apis mellifera ligustica 
3. Kavkaska med. pčela, Apis melifera caucasica 
4. Tamna evropska pčela, Apis mellifera 

Na našim područjima živi Kranjska medonosna pčela čiji je latinski naziv Apis mellifera carnica Polmm(Sva živa bića biljke i životinje imaju latinsko ili grčko ime i to je prvi uveo Karl Linne Švedski prirodnjak tako da u cijelom svijetu su imena jednistvena) 

Kranjska medonosna pčela je dobila ime po Kranju gradić pored Ljubljane gdje je prvi put ova rasa opisana. Inače po svom izgledu pripada grupi tamnih pčela izduženog tijela sa sivkastim bjeličastim dlačicama. Izdržljiva je na hladnoću i otporna prema bolestima, Ima jak proljetni razvoj i jako izražen instinkt za sakupljanjem hrane.Možda jedini nedostatak je nešto jači rojevi nagon i raniji prestanak legla u jesen. Na saću je jako mirna, i kao i druge rase ne podnose lupanje, galami, mirise, previše zadimljavanja, već mirne pčelare. 

Italijanska rasa je prisutna na Apeninskom poluotoku i razlikuje se od naše Kranjske po dva do tri žuta prstena pa izgledaju kao da su "žute" boje i prema nekim istraživanbjima rađenim na USK kod nas je ove rase svega oko 2% dok je 98% Kranjska medonosna pčela. 

Kavkaska pčela je porijeklom iz Gruzije i gornjeg Kavkaza odlikuje se po tome što izdržavaju jako niske temperature. 
Prema nekim svjetskim istraživanjima naša Kranjska medonosna pčela dobila je najviše ocjene. 

Pčele rade po principu svi za jednog-jedan za sve i od pčela bi ljudi svakako mogli da nauče mnogo o redu, radu, disciplini, higijeni, ekologiji, ekonomiji...

Nema komentara:

Objavi komentar