petak, 28. lipnja 2013.

Košnica



Košnica je stan za pčele u kojem smještaju zalihe hrane, razmnožavaju se i održavaju pčelinje društvo.

U savremenom pčelarstvu košnica je oruđe kojim se iskorištava pčelinje društvo. Istovremeno se preko košnice, uz primjenu i drugih metoda, regulišu instinkti pčela.
Zato svaka košnica treba da zadovolji dvije vrste uslova; jedne, koji zadovoljavaju biološke potrebe pčela i druge, da omogući pčelaru bolje iskorištavanje pčelinjeg društva. Košnica trebe da zaštiti pčelinje društvo od spoljnih vremenskih nepogoda i hladnoće, vjetra, kiše, vrućine, pretjerane vlažnosti, te od pčelinjih neprijatelja i štetočina, kao i od pčela kradljivaca.

Košnica treba da omogući pčelama izlijetanje i ulijetanje te normalno kretanje između saća, kao i provjetravanje kođnice. U košnici treba da bude dovoljno prostora kako bi se omogućilo pčelinjem društvu normalno razviće (izgradnja saća za leglo i smještaj sakupljene hrane). Smanjen prostor povećava nagon za rojenje.

Košnica treba da zadovolji biološke zahtjeve pčelinjeg društva (razmaci u košnici) te da se u svako doba može prilagoditi veličini pčelinjeg društva, količini legla i paši.

Košnica treba da je jednostavne konstrukcije, laka po težini, bez suvišnih dijelova, kao i da svi djelovi lako naliježu jedan na drugi, i po mogućnosti da je što jeftinija.

Dijelovi košnice su; podnjača sa letom, tijelo košnice, okvir (ram),hranilica sa zbijegom i krov košnice.

Nema komentara:

Objavi komentar