ponedjeljak, 24. lipnja 2013.

Rojenje kod pčela



U proljeće kad se pčele razbiju iz zimskog klubeta (klupka), odnosno u periodu razvoja pčelinje društvo preduzima sve da matica položi što više jaja kako bi se društvo što brže razvilo. Tokom vremena pčelinje društvo se razvija i u košnici stalno dolazi do sužavanja prostora, a i broj mladih pčela na jednu larvu se povećava, tako da mnoge od njih ostanu nezaposlene. U to vrijeme u pčelinjem društvu pojavljuje se rojevi nagon. 

Tad počinje izgradnja matičnjaka i pčelar to mora primjetiti. Ukoliko pčelar ne interveniše pčele zatvaraju prve matičnjake i matica polaže sve manje i manje jaja, a njeni jajnici se postepeno smanjuju, tako da matica postaje sve pokretljivija i sve tanja i lakša. Kad matičnjaci sazriju čim to vremenski uvjeti dozvole iz košnice izlijeće prvi roj (prvenac), sa starom maticom i mladim pčelama a u košnici ostaje više mladih matica. Ukoliko pčelar opet ne interveniše ako je društvo jako rojiće se vjerovatno i drugi roj a možda i treći. Ovakvo društvo koje se roji svakako nije rentabilno i zato pčelar mora poznavati predzanke rojenja. 

UZROCI ROJENJA: 
Postoji mnogo uzroka rojenja kao što su: stješnjavanje legla, stješnjavanje pčela u plodištu, nedovoljno izlučivanje voska, nedovoljna ventilacija, visoke temperature itd. Ovakvo rojenje se naziva prirodno rojenje, a društva se u savremenom pčelarstvu razrojavaju i vještačkim putem. 

Trganje matičnjaka je mukotrpan posao i pčelar opet nije siguran je li sve potrgao i dovoljno je da se jedan previdi i doći će do rojenja zato pčelar u rano proljeće čim osjeti da je društvo krenulo sa razvojem odnosno kad matica počne da povećava nošenje jaja, treba da prvo ako je zazimio na dva tijela, prvo da rotira oba tijela za 180 stepeni, nakon petnaestak dana dok se pčele malo konsoliduju i matica opet počne da leže "punom parom" treba da rotira gornje i donje tijelo. Nakon određenog vremena potrebno je dodavati treće tijelo sa nekoliko satnih osnova. Nadalje ako matica nosi sve više i više a to je petaestak dana pred glavnu pašu e sad to zavisi kome i gdje je glavna paša, tad treba maticu sa dva do tri okvira zatvorenog legla i ostalo samo satna osnova spustiti u prvo tijelo i na njega staviti hanemanovu rešetku, kako matica ne bi mogla proći gore u gornja tijela. Ovako će se spriječiti rojevi nagon, povećati pčellinje društvo i naravno unos meda. Sretno.

Nema komentara:

Objavi komentar