ponedjeljak, 24. lipnja 2013.

Pčelinje leglo (gnijezdo)



Za pčelara koji se želi baviti ozbiljnim pčelarstvom veoma je važno da poznaje razvoj legla, jer od legla zavisi snaga pčelinjeg društva, njegov uspjeh, odnosno život, rad i uspjeh pčelara. Već sam napomenuo da jedno pčelinje društvo po pravilu ima samo jednu MATICU od jedne do dvije hiljade TRUTOVA (ovisi od godišnjeg doba) i nekoliko desetina hiljada PČELA RADILICA. Svi članovi pčelinje zajednice u svom razdovlju prolaze kroz odgovarajuće stadije putem potpunog preobražaja u odgovarajućim ćelijama saća. Iz jaja koja polaže matica razvijaju se larve, iz larvi lutke, a iz njih odrasle jedinke. Ovisno od toga u kojoj su ćeliji odgojene; radiličkoj, trutovskoj ili matičnjaku.

Leglo može biti otvoreno i zatvoreno 
Otvorenim leglom nazivamo saće u kojem se nalaze jaja i larve do njihovog zatvaranjaa po njihovom zatvaranju nazivaju se zatvorenim leglom. 

Razvojni stadijumi 
Razvojni stadijumi pčela od jajeta do odrasle pčele mijenjaju se iz sata u sat odnosno iz dana u dan. Kad matica položi jaje ono prvi dan stoji uspravno jer je lučevinom (ljepljivom materijom) pričvršeno za satnu osnovu ćelije. Drgog dana jaje je nakoso pod uglom od 45 stepeni a trećeg dana položeno na dno ćelije. Ono što je bitno jeste da je za normalan razvoj od jajeta do odrasle jedinke pčele stalno održavaju temperaturu u pčelinjoj zajednici od 34-35 selzijevih stepeni. Larva ostaje savijena na jednu stranu u dnu ćelije i ubrzo razvija dok ne ispuni više od pola ćelije i u to doba ona dobiva na težini oko 1500 puta više nego u početnom stadijumu. Nakon zatvaranja ćelije prijelaza iz otvorenog u zatvoreno leglo larva se okreće glavom prema poklopcu i tada počinju životno važne promjene koje se stručno zovu metamorfoza(preobražaj). 

Matica izlazi nakon 16 dana od dana polaganja jajeta, pčela radilica 21 dan od dana polaganja jaja i trutovi izlaze nakon 24 dana od dana polaganja jaja. Kao što vidite razlikuju se dani izlijeganja a to sve ovisi kakvom su hranom hranjeni i pošto maticu dok je još u stadiju larve pčele hrane sa matičnom mliječu i zato ona najprije izlazi jer matična mliječ sadrži najviše vitamina, bjelančevina i drugih hranjivih tvari što ubrazava razvoj matice brže od trutova npr. za osam dana.

Nema komentara:

Objavi komentar