petak, 28. lipnja 2013.

Osobine pčelarstva

Osobine pcelarstva su slijedece;

Rentabilnost - Oprema za pcelarstvo(kosnice,pribor i alat)nije skupa. Jednom nabavljena, ako se čuva i odrzava moze trajati i do 50 godina. S obzirom da su proizvodi pcelarstva uvijek trazeni i na cijeni, ulozeni kapital se brzo vraca. Često je rentabilnost ogranicena vremenskim uslovima, te je pcelarstvo podlozno kolebanjima koje uslovljavaju vremenske prilike. Radi toga klimatrski uslovi mogu dovesti u pitanje rentabilnost pcelarstva. 

Neograničenost bavljenja pčelarstvom - Za uzgajanje (drzanje) pcela nije potreban vlastiti zemljisni posjed, jer za postavljanje kosnice netreba veci prostor. Pcelarstvom se mogu baviti sva zanimanja, kako muskarci tako i zene. Ovo daje mogucnost da pcelarstvo bude mnogima glavno ili sporedno zanimanje.

Nezavisnost za određeni prostor - Pcele skupljaju hranu u radijusu do 10 km,te se ne postavlja pitanje naknade vlasnicima za pcelinju pašu. Znači, pčele slobodno posjecuju cvjetove, bez obzira kome pripada zemljiste na kome raste medonosno bilje. Ukoliko se ukaze bolja pcelinja pasa u nekom kraju, kosnice sa pcelama se lako prenose sa jednog mjesta na drugo, a pri tome pcelinje drustvo ne trpi stetu.

Pčelarstvo kao sport - U radu sa pčelama nailazimo na veliki broj kombinacija (pčelinja paša, razvoj društva, uzgoj matice, zaštita pčela i dr.) te su radi toga momenti sporta jako naglašeni. Ove kombinacije zahtijevaju veliki broj rješenja (kao u šahu). Zbog toga pčelarstvo ima jako mnogo pristalica kojima ovo čini razonodu.

Nema komentara:

Objavi komentar