ponedjeljak, 24. lipnja 2013.

Pčelinje društvo


U jednom osrednje razvijenom pčelinjem društvu nalazi se jedna matica, u ljetnom periodu dvije do tri hiljade trutova i nekoliko desetina hiljada pčela radilica

MATICA je spolno razvijena ženka što znači da samo ona može polagati oplođena jaja iz kojih se izlegu pčele radilice i neoplođena jaja iz kojih se izlegu prema potrebi trutovi.Može živjeti nekoliko godina ali je obično pčelari zamjenjuju mladom oplođenom maticom svake dvije do tri godine radi boljeg i bržeg polaganja jaja od čega zavisi razvoj zajednice. Matica je nešto duža od pčela radilioca i može se primjetiti ali iskusan pčelar zna u svako doba otprilike gdje se i na kojem okviru(ramu) matica nalazi. Ima žaoki koju koristi samo ukoliko se pojavi "druga" mlada neoplođena matica koju ona instinktivno mora riješiti jer u jednoj pčelinjoj zajednici po pravilu postoji samo jedna matica osim u slučaju tzv. tihe zamjene matice kad jedno vrijeme borave dvije stara i mlada matica.U slučaju da društvo ostane bez matice pčele će pokušati izvesti novu ali ako ne uspiju a to mogu samo od radiličnog legla starog najviše do tri dana, u tom slučaju pčele radilice aktiviraju svoje jajnike i polažu neoplođena jaja i takve matice se nazivaju "LAŽNE MATICE" i ovakvo društvo je osuđšeno na propast ako pčelar ne interveniše brzo. 

PČELE RADILICE: 
Broj pčela rdilica se mjenja tokom godine i najveći je u toku glavne paše ali to opet zavisi od pčelara koliko forsira razvoj zajednice. Tokom sezone u ljetnom periodu pčele radilice žive 4-5 sedmica a tokom zime 4-6 mjeseci. Korist pčela radilica za ljude je u proizvodnji pčelinjih proizvoda: meda, polenovog praha, propolisa, matične mliječi, voska i pčelinjeg otrova ali svakako korist pčela je mnogostruko veća u oprašivanju biljaka. 

TRUTOVI 
Kod nekih pčelara oni "nemaju simatije" ali svakako i oni imaju svoju ulogu u pčelinjem društvu. Za njih je nepovoljno što oni kao pčele radilice nemaju žaoke da se brane, nemaju korpice na nogama za sakupljanje polena, ali ni žlijezde za lučenje mliječa, i jezik im je kratak pa ne mogu sakupljati nektar. Njihova uloga jeste u tome što oni svojim prisustvom utiču na rad same zajednice i održavaju pčelinje društvo u jakom biološkom ritmu, i naravno njihova glavna uloga je sparivenje sa maticom što opet znači opstanak pčelinjeg društva, i na žalost kako se približava zima pčele ih istjeravaju iz košnica kako bi njima ostalo dovoljno hrane preko zime(malo okrutno al u pitanju je opstanak)

Nema komentara:

Objavi komentar